Del:  

Giganternes Indtog

Kæmpe insekter indtog Vestjylland

Siden 2020 har vi arbejdet med Giganternes Indtog, en helt særlig form for publikumsudvikling og ’community art’, der ledte frem til Åbningsparaden på UR-NAT 2022fire levende Giganter blev i løbet af efterår 2021 og forår 2022 skabt rundt i lokalsamfund i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Giganterne er kæmpedukker, 3-4 meter høje fantasi-insekter, der bæres på skuldrene af deres dukkeførere. Processen har involveret forskellige typer af lokale workshops for at ideudvikle, designe, bygge og navngive de lokale Giganter.

Fleur Marie Fuentes fra Les Grandes Personnes Paris ledte processen i samarbejde med Teatret OMs kunstnere og lokale børn og voksne.

Op til Åbningen af UR-NAT 2022 iscenesattes en parade med mange hundrede medvirkende børn og voksne omkring deres Giganter. Flere masker, kostumer, objekter, musikstykker og koreografier kom til. Danske og Internationale kunstnere på festivalen blev involveret.

Temaet for paraden var naturens mangfoldighed, de små væseners gigantiske betydning.

Paraden iscenesattes af Teatret OMs kunstneriske leder Sandra Pasini i samarbejde med Tippe Molsted og Miguel Utreras.

 

Lokalsamfund blev inviteret af Teatret OM til at designe, udvikle og bygge hver deres kæmpe fantasi-insekt på 3 – 4 m i samarbejde med professionelle kunstnere.

 

Giganternes Indtog er et kulturprojekt, hvor lokalsamfund i Ringkøbing Skjern Kommune blev inviteret til at være med til at skabe en kæmpedukke på 3-4 (Gigant) sammen med professionelle kunstnere inviteret af Teatret OM. Projektet foregik i 2021-22. Giganterne byggedes som kæmpe fantasi-insekter og blev udviklet igennem fælles workshops og andre kreative processer. Siden blev Giganterne omdrejningspunktet for lokale kulturevents, en rolle de også er tiltænkt i fremtiden.

 

Tippe Molsted fra Teatret OM: 

”Det er dejligt at mærke den store opbakning, der er til projektet og høre, at der er stor forståelse for vigtigheden af vild natur og insekter. Insekter der for manges vedkommende er truede og som vi er dybt afhængige af. Samarbejdet med børn og voksne, unge og gamle gav rigtig stor glæde.

 

Sandra Pasini, kunstnerisk leder af Teatret OM:  

”En rød tråd i vores arbejde er en kunstnerisk udforskning af forholdet mellem menneske og natur. Det er vores håb, at projektet her har været med til at stimulere borgernes kreativitet, og samtidig give dem vedkommende møder med kunst, som også vil skærpe deres nysgerrighed efter at opleve mere scenekunst som tilskuere og deltagere i andre kunstneriske sammenhænge”.

 

Den kunstneriske del af processen blev ledet af Teatret OM i samarbejde med den fransk-chilenske kunstner Fleur Marie Fuentes fra kunstnerkollektivet Les Grandes Personnes - Fleur Marie Fuentes har skabt Giganter rundt om i hele verden. Se hendes hjemmeside  www.lesgrandespersonnes.org

Desuden blev der indledt et spændende samarbejde med Ringkøbing-Skjern Museum og deres kultur- og naturvejledere. Sammen satte vi fokus på insekternes liv og forenede viden og oplevelser med kreativitet og kunst. 

 

Giganternes Indtog kulminerede med, at de færdige kæmpeinsekter sammen med lokale børn og voksne fra hele kommunen deltog i en fælles parade ved Teatret OMs internationale UR-NAT festival i august 2022. 

 

 


Projektet gennemførtes med støtte fra LAG - Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikerne: Europa investerer i Landdistrikterne, Naturens Rige Ringkøbing-Skjern Kommune, Jyllands-Posten, Nordea Fonden, William Demant Fonden og Statens Kunstfond. 

 

 

Den Europæiske Landdistriktsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL)

 

 

 

 

 

  

 

 

Forud for Teatret OMs UR-NAT festival i 2019 blev der bygget 2 kæmpe figurer: havfruen Aqua Marine og havmanden Omar, som deltog i en parade i Hvide Sande. De 2 kæmpe figurer blev bygget af dukkemager Fleur Marie Fuentes i samarbejde med frivillige fra Teatret OMs Venner.

 

Nyhedsbrev

Modtag seneste nyt om Teatret OMs
forestillinger, workshops og aktiviteter