Læserbrev Dagbladet Ringkøbing Skjern den 6.12.2021
Mogens Pedersen, Strandparken 23, Ringkøbing, Formand for Teatret OM
Læserbrev: Tillykke med valget til det nye byråd, og særligt tillykke til det nye kultur- og fritidsudvalg. Efter min opfattelse får I fornøjelsen af at arbejde med noget af det mest varierede og livgivende, som man kan forestille sig. Det er vigtigt, at I gør, hvad I kan, for at udvikle kommunens fritidsliv. Men det er også vigtigt, at I gør, hvad I kan, for at udvikle Ringkøbing-Skjern Kommune som en kulturkommune. Der er mange gode kultur-dynamoer rundt i kommunen.
I Teatret OM opfatter vi os som en af kultur-dynamoerne. I valgkampen kunne vi læse et enkelt kritisk indlæg om teatret, men heldigvis har vi dog samlet set mærket fin opbakning fra det gamle byråd - det håber vi kan fortsætte.
Teatret kommer godt rundt i kommunen med sine mange forestillinger. Teatret har gennem flere år lavet projekter og optrådt for mange af kommunens børn, og de senere år har teatret også optrådt på næsten alle plejecentre i kommunen. Og uanset, om det er børn eller ældre mennesker, er det fantastisk at mærke den glæde og nysgerrighed, som teatret skaber. Det har vi ikke mindst brug for i disse år. Det er vigtigt for teatret på den måde at komme rundt i hele kommunen.
Men teatret gør sig også gældende rundt i landet. Der bliver solgt forestillinger over hele landet. Teatret har et godt omdømme regionalt, nationalt og internationalt, og teatret er på den måde med til at give Ringkøbing-Skjern Kommune en stærk kulturprofil.
Teatret trækker også det store udland hertil. Teatret er lige nu i berøring med kunstnere fra Argentina, Japan, Italien, Frankrig, Indien og Schweiz. Til UR-nat-festivalen i 2022 kommer gæster fra en række lande. Jeg synes, det er godt, at der er så stærk en international dimension i Teatret OM.
Teatret koster penge for kommunen. Men rigtig mange af pengene refunderes af staten, og teatret skaber indtægt til området via de mange fonde og salg af forestillinger rundt omkring, så teatret skaber rigtig meget økonomisk og kulturel omsætning her i kommunen - en omsætning, der rækker langt videre end det kommunale tilskud.
Teatret skaber rigtig meget økonomisk og kulturel omsætning her i kommunen - en omsætning, der rækker langt videre end det kommunale tilskud.
Danske og internationale kunstnere på Teatret OM
1. oktober 2021
Der er en rigtig sprudlende, international stemning på Teatret OM i disse dage med kunstnere fra fjern og nær. Der holdes prøver på vores kommende børneforestilling ”Kat · Fugl · Fisk", prøver på en kommende koncertforestilling ”Serenade”, og der er fuld gang i projekt "Giganternes Indtog".
Nederst fra venstre
Miguel Utreras (Chile/Norge) – workshop underviser på projekt "Giganternes Indtog"
Tippe Molsted (Danmark) – workshop underviser på projekt "Giganternes Indtog"
Sara Strandby (Danmark) – workshop underviser på projekt "Giganternes Indtog"
Fleur Marie Fuentes fra Les grandes Personnes (Chile/Frankrig) – Instruktør på projekt "Giganternes Indtog"
Øverst fra Venstre
Annemarie Waagepetersen (Danmark), skuespiller på vores kommende børneforestilling "Kat · Fugl · Fisk"
Hisako Miura (Japan/Danmark), skuespiller på børneforestillingen "Kat · Fugl · Fisk"
Antonella Diana (Italien/Danmark), scenograf på børneforestillingen "Kat · Fugl · Fisk" og meget andet
Francesca Romana Rieti (Italien), researcher og dramaturg på en ny koncertforestilling ”Serenade”
Parvathy Baul (Indien) – sanger og musiker på koncertforestillingen ”Serenade”
Sandra Pasini (Italien/Danmark) – sanger og musiker på koncertforestillingen ”Serenade”
Roberto Diana (Italien) – musikalsk researcher og dramaturg på koncertforestillingen ”Serenade”
Foto: Laurits Waage Pasini
Krible, krable på Faster skole
14. og 15. april 2021
Som opstart til Teatret OMs kulturprojekt ”Giganternes Indtog” der har fokus på insekters betydning for biodiversiteten, var Teatret OM onsdag og torsdag i sidste uge på besøg i 2. klasse på Faster skole.
Natur- og kulturvejleder René Hankelbjerg fra Ringkøbing-Skjern Museum er samarbejdspartner i projektet og var med for at lære børnene om insekters levevis og gemmesteder. Herefter prøvede børnene at lege, at de selv var insekter, smage på myrer og finde insekter under gamle træstammer. Børnene fandt en masse insekter og padder. Det lykkedes endda at finde et par farvestrålende bjergsalamandre, som er sjældne i Vestjylland.
Dagen efter fik børnene til opgave selv at designe og kreere fantasiinsekter ud af stof, papir, tråd, net og meget andet. Det kom der nogle fine og farvestrålende sommerfugle, farlige edderkopper, larver og meget andet ud af - og det gav en masse snak om insekter, og det de havde lært om dagen før. Workshoppen blev ledet af skuespiller og kreativ projektmedarbejder Tippe Molsted i samarbejde med lærere for 2. klasse, Lene Astrup Vestergaard og Sonya Christie.
Projektleder Tine Madsen fra Teatret OM: ”Projekt Giganternes Indtog falder godt i tråd med kommunens satsning ”Vores vilde Vestjylland”, der har til formål at sikre vildere nature og større biodiversitet i Naturens Rige”. ”Og det var en stor fornøjelse at være på besøg på Faster skole, hvor både børn og lærerne var utroligt engagerede. På Teatret OM glæder vi os derfor rigtig meget til at fortsætte projektet, der i år og næste år vil involvere forskellige skoler, institutioner, foreninger og ildsjæle i udvalgte lokalsamfund i Ringkøbing-Skjern Kommune”.
Giganternes Indtog er foreløbig støttet af Ringkøbing-Skjern Kommune og forskellige fonde bl.a. Nordea Fonden og William Demant Fonden.
Vores vilde Vestjylland
26.3.2021
Under sloganet ”Naturens Rige – vores vilde Vestjylland” har Ringkøbing-Skjern Kommune meldt sig til Miljøministeriets konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune. I Naturens Rige handler det om både biodiversitet og borgerinddragelse – og i første omgang om at få haveejerne til at slappe af i påsken. Læs mere https://www.rksk.dk/nyheder/kommunen/marts/naturens-rige-vil-vaere-danmarks-vildeste-kommune
Her på Teatret OM er vi rigtig glade for kommunens nye initiativ.
Naturen og miljøet har altid været en del af Teatret OMs DNA, og vi har igennem årene lavet events og spillet flere forskellige forestillinger om og i naturen. Lige nu er vi i gang med "Giganternes Indtog", et projekt som har fokus på insekters betydning for biodiversiteten. Projektet afvikles i udvalgte lokalsamfund og skoler i kommunen.
Fortsæt med at tegne linjer
5.3.2021
ved Sandra Pasini
På Teatret OM er vi fortsat i en lock down periode, og denne gang med en grå himmel og en vinter, der synes længere end normalt.
Jeg tænker på året, der er gået, med en blanding af forskellige følelser: en genfunden ro og mere tid med den nære familie, lange telefonsamtaler med venner, tættere kontakt med naturen på lange vandreture, og samtidig en form for uro ved ikke at vide, hvordan vores fremtid ser ud.
På Teatret OM har vi alligevel forsøgt at fortsætte vores arbejde.
I marts 2020 under den første lock down kunne vi ligesom andre teatre i Danmark, ikke spille forestillinger eller invitere gæstespil til teatret. Skoler og butikker var lukkede, og byen var mere øde end normalt.
En dag midt i marts så jeg en reportage i fjernsynet fra Italien, hvor folk sang fra vinduer og balkoner, som en reaktion på den store omvæltning, jeg syntes, det var en rigtig smuk reaktion.
Så tænkte jeg: hvorfor ikke også gøre det her i Ringkøbing?
Vi kontaktede nogle plejehjem, fordi de ældre ikke havde mulighed for at få besøg af familien, og vi ville gerne give dem et ”musikalsk knus”.
Det lykkedes i samarbejde med institutionerne at lave en lille koncert uden for nogle af plejehjemmene i kommunen i marts og april. I koncerten medvirkede 3 skuespillere fra Teatret OM og min søn Laurits på 8 år, som var hjemsendt fra skolen.
Fra venstre: Annemarie Waagepetersen, Laurits Pasini, Sandra Pasini, Jori Snell
Det var en oplevelse, som gjorde både os og plejehjemsbeboerne glade, og fordi vores lille optræden blev modtaget så godt af både beboere og personale, besluttede vi os for at fortsætte. Vi søgte og modtog midler fra Statens Kunstfond, så vi kunne udvikle en kort teateroptræden, som vi i august spillede udenfor kommunens plejehjem.
Vi har været en selvstændig teatergruppe i mange år, inden vi i 2006 blev egnsteater. Dette har givet os redskaber til at overleve i svære situationer. Vi har prøvet at optræde i gader og stræder, i skoler, i kirker, i naturen; dette har været en træning i ikke at overgive sig, men at finde muligheder for, hvordan man kan fortsætte.
Nu, hvor vi er egnsteater i Ringkøbing-Skjern Kommune og modtager offentlig støtte, har denne tidligere ”træning” givet os mulighed for at reagere hurtigt og være til stede også i en periode, hvor vi ikke kan være sammen.
Vi accepterer den udfordring, som denne tid byder os, og som mange kunstnere i verden fortsætter vi med at arbejde på forskellige forestillinger og projekter.
Igangværende og kommende forestillinger og projekter
|
Vi er taknemmelige for, at vi igennem det sidste år har haft stor opbakning fra kommunens side til de valg, vi har truffet for at kunne fortsætte. Også de økonomiske muligheder fra Statens Kunstfond har medvirket til at understøtte de kunstneriske aktiviteter.
Det er en periode, hvor vi føler os sårbare uden at vide, hvordan verden ser ud om nogle uger eller måneder. Vi er vant til at kunne planlægge vores tid og rejse frit rundt i Danmark og i hele verden.
Vi er en del af en stor udfordring, som vi altid vil huske, og som vil efterlade spor indeni os, men vi må ikke holde op med at bygge broer ind i fremtiden.
Jeg vil gerne slutte med et citat af Paul Klee: ”En linje er en prik, som gik en tur”.
Midt i denne absurde og unikke situation, som hele verden befinder sig i og som derfor forener os alle, får det mig til at tænke, at det mest meningsfulde lige nu er at forsøge at fortsætte med at tegne linjer uden at bekymre os om, hvordan det endelige billede kommer til at se ud.
29.1.2021
Kulturprojekt ”Giganternes Indtog”: Økonomisk snusfornuft og kulturoplevelser
v. Mogens Pedersen, formand for bestyrelsen i Teatret OM
Læserbrev i Dagbladet Ringkøbing-Skjern: Teatret OM har haft en ansøgning i Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 80.000 kr. til kulturprojektet “Giganternes indtog”. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at imødekomme ansøgningen - tak for det.
Af Dagbladets artikel om emnet i avisen den 27. januar 2021 fremgår det, at Teatret OM allerede modtager 1,8 mio. kr. i tilskud fra kommunen samt et beløb til afvikling af festivalen UR-NAT i 202
Det hører dog med i billedet, at kommunen modtager 600.000 kr. i refusion, og det hører med i billedet, at Teatret OM for disse penge skal indfri de forpligtelser, som fremgår af den egnsteateraftale, som både kommune og teater har underskrevet. De penge må til gengæld ikke bare bruges på alle mulige andre ting.
Det er ikke usædvanligt, at der er mange bidragydere til kulturprojekter. Således er det samlede budget for “Giganternes indtog” over 1,2 mio. kr.
Så kommunen får rigtig mange penge fra andre myndigheder til kulturaktiviteterne her i kommunen. Det er økonomisk snusfornuft. Og så giver det masser af muligheder for kulturoplevelser i hele kommunen.
Kulturprisen 2019 går til kreativitet på de skrå brædder
13.1.2019
Ringkøbing-Skjern Kommune 11.1.2020
Erik Viborg, Annemarie Waagepetersen, Mogens Pedersen (formand for Teatret OMs bestyrelse)
Med 30 års kunstnerisk virke på de skrå brædder og bag kulisserne på alverdens teatre og på en lille ydmyg scene i Ringkøbings udkant, var det svært – for ikke at sige umuligt - at komme uden om Teatret OM, da Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris 2019 skulle uddeles.
Dét afslørede formand for kommunens Kulturudvalg Erik Viborg lørdag ved den traditionelle nytårskoncert i Rofi-Centeret, hvor han overrakte årets kulturpris i koncertens pause.
- Siden 2006 har en lille, men ihærdig, idérig og sprudlende trup, givet lokale såvel som besøgende fra nær og fjern store oplevelser i et industriområde af Ringkøbing – og på turné rundt i kommunen og ude i verden, fortalte Erik Viborg de forsamlede koncertgæster og tilføjede:
- Det er selvfølgelig Teatret OM, jeg taler om. Og folkene bag det lille, store teater: Sandra Pasini, Antonella Diana og Anne-Marie Waage-Petersen, der i år er modtagere af Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris.
Hvor scenevante de tre teaterkunstnere end er, så var det lørdag kun Anne-Marie Waage-Petersen og bestyrelsesformand for Teatret OM, Mogens Pedersen, der havde mulighed for at komme på scenen i Rofi-Centeret for at modtage prisen.
- Det er ikke forkert at betegne Teatret OM som både bredtfavnende og internationalt - og som noget meget intimt og meget nært, hvilket jeg er sikker på, at enhver, der har set en eller flere af jeres forestillinger vil kunne skrive under på, sagde Erik Viborg henvendt til prismodtagerne.
Et nødvendigt teater
Det var på en rejse til Sydamerika, at den italienske skuespiller Sandra Pasini sammen med scenografen og billedkunstneren Antonella Diana i 1989 blev inspireret til dét, vi i dag kender som Teatret OM. Hjemme i Rom grundlagde de teatret på baggrund af erfaringer fra bl.a. Colombia, hvor de oplevede, at teaterfolk risikerede fængsel for deres scenekunst – og dermed med en opfattelse af teateret som en menneskelig nødvendighed.
I 1996 kom den lille trup til Danmark, og i 2006 rykkede de til Ringkøbing. Siden da har Teatret OM haft status af egnsteater i Ringkøbing-Skjern Kommune.
- Med jeres internationale forbindelser skaber I forestillinger, der vækker sanserne og giver stof til eftertanke – og forestillinger med både udsyn og nærvær, sagde Erik Viborg i sin tale lørdag og pegede på, at Teatret OM bl.a. med deres internationale teaterfestival hvert tredje år trækker udenlandske teaterfolk til kommunen og bibringer kulturlivet noget nyt, ligesom han fremhævede Teatret Oms rolle i det storslåede show på havnen i Hvide Sande, der på en bidende kold eftermiddag i december 2017 markerede afslutningen på det europæiske kulturhovedstadsår.
- I viste endnu engang, at kvalitet og kreativitet går hånd i hånd – og at man sagtens kan tænke stort, selv om man er et relativt lille teater, understregede kulturudvalgsformanden og tilføjede:
- I Ringkøbing-Skjern Kommune kalder vi os Naturens Rige. På Teatret OM lever I i og med naturen, og I lader jer inspirere af naturen – ligesom I spotter aktuelle tendenser og lader jer inspirere til forestillinger med bid og vid.
FAKTA:
Ringkøbing-Skjern Kommunes Kulturpris uddeles én gang årligt til en i kommunen boende enkeltperson, en forening, institution eller andre der har gjort en særlig indsats for at støtte og fremme de kulturelle aktiviteter i Ringkøbing-Skjern Kommune. Prisen består i år af et kontantbeløb på 8000 kr. og et kunstværk - i dette tilfælde en skulptur af sidste års kulturprismodtager, trækunstneren Otto Pilgaard.
Nyhedsbrev
Modtag seneste nyt om Teatret OMsforestillinger, workshops og aktiviteter